چرا پیاز اشکتان را در می‌آورد و روش جلوگیری از آن

پیاز

همه دست کم یک بار تجربه پیاز پوست کردن و سوختن چشم و اشک ریختن موقع این کار را داشته‌اند اما آیا تا به حال به دلیل آن فکر کرده‌اید. با روش‌های برطرف کردن این اتفاق چقدر آشنایید. در این مطلب به شما پاسخ می‌دهیم که چرا پیاز اشکتان را در می‌آورد و روش جلوگیری از آن چیست.

پوست کردن پیاز باعث از هم پاشیده شدن سلول‌های آن می‌شود و در نتیجه آن فرآیندی شیمیایی ایجاد می‌شود که بر اثر آن محتوای سلول‌های آن وارد فضا می‌شود و باعث می‌شود از چشم اشک بیاید.

خاصیت اسیدی

سولفوکسیدهای آمینو اسید با خوردن کردن پیاز باعث شکل گیری اسیدهای سولفنیک می‌شوند. این آنزیم‌ها در هنگام خورد کردن پیاز آزاد شده و با اسیدهای سولفنیک تولید شده مخلوط می‌شوند تا سین-پروپنتیال-اس-اکسید تولید شود، ترکیب فرار گوگردی که بالا می‌آید و به درون چشم‌ها وارد می‌شود.

این ترکیب فرار و گازی با اشک واکنش نشان می‌دهد و اسید سولفریک ایجاد می‌کند. اسید سولفریک باعث تحریک چشم به ایجاد اشک می‌شود. در واقع اشک تولید می‌شود تا مایع اسیدی از سطح چشم پاک شود.

روش‌های جلوگیری از اشک ریختن

روش‌های متعددی برای جلوگیری از ورود ماده شیمیایی به چشم وجود دارد که در زیر به آن‌ها پرداخته‌ایم. با استفاده از این روش‌ها می‌توانید از اشک ریختن هنگام پوست کندن پیاز جلوگیری کنید.

پیاز را بپزید

پختن پیاز باعث از بین رفتن و غیرفعال کردن آنزیم‌های آن می‌شود. با انجام این کار مشاهده می‌کنید که بوی پیاز پخته شده با اینکه زیاد است اما چشم را نمی‌سوزاند.

از عینک محافظ استفاده کنید یا هود را بزنید

عینک محافظ باعث جلوگیری از ورود ذرات شیمیایی پخش شده در هوا از پیاز می‌شود. همچنین روشن کردن هود کمک می‌کند تا این ذرات وارد چشم شما نشوند.

پیاز را فریز کنید

خنک کردن باعث پایین آمدن میزان واکنش و تغییرات شیمیایی درون پیاز می‌شود. پوست کردن پیاز زیر شیر آب سرد هم همین نتیجه را در پی دارد.

استفاده از فلز ضد زنگ

ترکیبات سولفوری بوی مشخصی روی انگشت بر جای می‌گذارند. تمیز کردن انگشت با فلزی ضد زنگ می‌تواند این بو را کم کند و از طرفی مانع اشک ریختن هنگام پوست کندن پیاز می‌شود.

منبع: www.thoughtco.com

خلاصه مطلب را در چند ثانیه بخوانید

  • پوست کردن پیاز باعث از هم پاشیده شدن سلول‌های آن می‌شود.
  • اسید سولفریک باعث تحریک چشم به ایجاد اشک می‌شود. در واقع اشک تولید می‌شود تا مایع اسیدی از سطح چشم پاک شود.
  • پختن پیاز باعث از بین رفتن و غیرفعال کردن آنزیم‌های آن می‌شود.
  • عینک محافظ باعث جلوگیری از ورود ذرات شیمیایی پخش شده در هوا از پیاز می‌شود.
  • خنک کردن باعث پایین آمدن میزان واکنش و تغییرات شیمیایی درون پیاز می‌شود.
  • تمیز کردن انگشت با فلزی ضد زنگ می‌تواند این بو را کم کند و از طرفی مانع اشک ریختن هنگام پوست کندن پیاز می‌شود.

معرفی محصول

آموزش مفهومی زیست شناسی (۳)

 

لطفا امتیاز دهید
۰
برچسب ها :
نویسنده مطلب محسن خسروجردی

بدون دیدگاه